Legende, simboluri, superstitii.
Stiati ca:
- Exista o legenda conform careia numele narcisei vine din mitologia greaca, de la numele tanarului Narcissus care s-a indragostit de propria imagine reflectata de apele unui lac. Dorind sa isi imbratiseze frumosul chip, a alunecat in apa si a murit . Pe malul lacului a aparut floarea de narcisa in locul unde a stat Narcissus. Grecii mai au legenda in care se spune ca zeul Hades, care nu putea sa isi paraseasca regatul nici o clipa, ar fi creat narcisa cu intentia ca parfumul puternic sa o atraga pe Persefona pana la intrarea in infern.
- O alta legenda spune ca narcisa a inflorit prima, in Gradina Ghetsemani, la invierea lui Iisus. Narcisele ar fi inflorit si la ultima cina luata de Iisus cu apostolii sai, de aceea in multe tari din Europa, narcisa simboliza renasterea si invierea.
- Narcisa este simbolul national al Scotiei, inflorirea ei si nasterea mieilor vestind primavara. Mai este si floarea nationala a regatului Wales, a fost aleasa deoarece infloreste in preajma zilei de 1 martie, cand se sarbatoreste ziua Sfantului David, patronul locului. In America de Nord floarea de narcisa este simbolul unei asociatii care lupta impotriva cancerului.
- In Egipt si in Franta narcisa simboliza ghinionul si moartea, fiind folosita la funeralii. La greci, ea era flaoarea Moirelor( zeite ursitoare) care hotarau destinul nou- nascutului. In Anglia se spune ca numarul puilor de gasca care vor iesi din ou si vor trai este egal cu numarul firelor de narcisa aduse in casa. In China, insa, era considerata o floare aducatoare de noroc fiind utilizata in ceremoniile dedicate Anului Nou ca un simbol al vietii si al renasterii.
- Alte simboluri si superstitii legate de narcisa: reprezinta dragostea supusa si timida; se considera o garantie a fertilitatii cuplului daca in noaptea nuntii se dormea intr-o camera cu narcise; era folosita in vraji de aducere a dragostei; arabii o foloseau ca afrodisiac; unele traditii europene interzic aducerea ei in casa, considerand-o aducatoare de ghinioane; daca este aratata cu degetul nu
mai infloreste,etc.
Descriere: Narcisa este originara din Nordul Africii, din regiunile mediteraneene si din Europa Centrala, fiind cunoscute peste 100 de specii erbacee, bulboase. Face parte din familia Amaryllidaceae. Amintesc una dintre specii si anume: narcissus poeticus sau narcisa poetilor, o narcisa cu floare alba si nenumarate proprietati terapeutice
- Deosebita prin forma si parfumul florilor sale, narcisa, denumita popular: ghiocel galben, trompeta sau cocorita are o inaltime intre 10 si 45 cm in functie de specie si varietate. Florile, de obicei galbene, albe sau verzi au petale dispuse in jurul unei corole de culoare rosie, portocalie sau roz. Frunzele sunt lungi si inguste, de culoare verde inchis. Infloreste in lunile martie-mai, dar exista specii care infloresc si toamna.
- Narcisele se inmultesc prin bulbi, plantati toamna in sol nepretentios, de preferinta in grupuri, la o adancime de aproximativ 10 cm si rezista bine iernilor geroase. Mai rar, se inmultesc si prin seminte. Se dezvolta si in semiumbra si in plin soare. Se recomanda rarirea bulbilor odata la 2-3 ani. Florile ofilite se inlatura pentru a preveni formarea semintelor.
- Narcisele pitice pot fi utilizate pentru :ghivece, jardiniere, straturi sau borduri, iar narcisele cu talie mai inalta pot fi cultivate in: straturi, grupuri, borduri sau direct in gazon.
- Dintre cele mai cunoscute specii amintim : narcissus atlanticus, narcissus elegans, narcissus pseudonarcissus, narcissus poeticus, narcissus incomparabilis, narcissus tazetta, narcissus Rembrandt, narcissus Texas, narcissus Helios, narcissus papyraceus sau narcisa de hartie considerata mai speciala datorita florilor delicate de un alb pur si parfumului puternic, narcissus Ice follies cu petale alb-crem si cupa galbuie care devine alba.
- Bulbul narcisei este toxic, ingerarea provoaca greata, voma, dureri de stomac, hipertensiune, iar seva plantei provoaca in contact cu pielea reactii alergice. Florile, insa, contin substante cu proprietati calmante, emoliente si dezinfectante.
- In Romania exista cateva poieni cu narcise declarate monumente ale naturii:
- Poiana de narcise Dumbrava Vadului unde in fiecare an, in luna mai, are loc Festivalul Narciselor.
- In judetul Alba, la o altitudine de peste 1200 de metri se afla Poiana cu narcise de la Negrileasa.
- In muntii Harghita se afla doua poieni ale narciselor: la Varghis si la Vlahita.
- Comuna Bucium, situata la poalele Muntilor Apuseni, este denumita Tara Narciselor, si are loc un festival in luna mai in cinstea acestora.
- In judetul Arges se afla cea mai sudica poiana de narcise aflata la Negras, la sud de Pitesti, in lunca Dambovaciului.
- Alte poieni cu narcise : in Satu Mare, in orasul Comarnic, in comunele: Bradut, Hilda, Metes, Parau. In Bihor, aproape de comuna Tinca se afla poiana de narcise Goroniste. In comuna Turzu Ruieni sunt 40 de hectare de fanat cu narcise.Si in Prahova, la Valea Rea, in apropiere de Sinaia, se afla cateva poieni cu narcise.
Romantism si poezie:
- In fimul Big Fish, Edward Blom planteaza in fata ferestrei iubitei sale un camp de narcise pentru a-i cuceri inima.
- “Nu am stiut ce inseamna narcisismul pana cand nu am avut propria mea narcisa”-Charles Kuralt.
- “ Pentru tine am cules,
Mama mea, narcise, Pentru tine am ales Un buchet de vise.”
- “ Toate dorurile stinse
Care-au fost doar niste vise Le revad din nou aprinse, Inflorind in voi narcise.” – Mihai Leonte Inchei cu un fragment din “ O calarire in zori” de Mihai Eminescu:
- “Raspande suflarea narciselor albe
Balsamu-i divin, Si Chloris din roze isi pune la salbe Pe fruntea-i de crin.” Inspiratie: http://www.gradinamea.ro/Istoria_narcisei_3960_588_1.html http://timp-liber.acasa.ro/noutati-290/poienile-de-narcise-din-romania-163405.html http://floraria-adi.ro/narcise-ingrijirea-narciselor-plantarea-narciselor-cumpararea-bulbilor-de-narcise/ http://decostyle.mayra.ro/flori/strat-de-flori/narcisa/88/ http://www.interferente.ro/narcisele-flori-de-primavara.html http://gradina.acasa.ro/plante-de-gradina-113/narcisa-13611.html http://ro.wikipedia.org/wiki/Narcis%C4%83