Primula, floarea care vesteste primavara!

Ce este primula?

  • Numele Primulei sugereaza rolul prevestitor, denumirea vine din latinul primus=prim si apare primavara devreme. In traditia populara cei care gaseau in drumul lor primule inflorite, aveau parte de noroc, iar cultivarea in gradina a acestor plante, proteja animalele din curte de boli si oamenii acelei gospodarii, de farmece si vraji.

Imagine

Descriere:

  • Primula este o planta erbacee cu crestere joasa, cu frunze de marimi si forme diferite si flori divers colorate, grupate in buchete pe tije cu inaltimi variabile: 10-25 cm, in functie de specie (exista in jur de 500, aproximat de

    botanistii care investigheaza genul de peste un secol). Face parte din familia Primulaceae.

  • Originare din regiunile alpine ale Europei, regiunile temperate ale Asiei si din America de Nord, unele primule pot fi cultivate in gradini sau in ghivece, altele pot fi cultivate numai in sere. Majoritatea speciilor de primula care se pot planta in gradina si ghivece sunt plante perene . Datorita florilor elegante, sunt adesea folosite in cultura ornamentala.
  • Primula este o planta care se inmulteste prin seminte si este foarte usor de ingrijit. Exista diferite specii de primule, cele mai cunoscute si mai des intalnite sunt primulele: vulgaris, auricula, denticulata, malacoides, floribunda, elatior si veris( cea mai recunoscuta la noi in tara, purtand denumirea populara de Ciubotica cucului).
  • Ca plante de interior, primulele sunt decorative doar cateva luni, pe perioada infloririi. Dupa trecerea florilor se recomanda replantarea in gradina.
  • Cultivate in gradina, ele infloresc cativa ani buni, fapt ce ne face nu doar sa le admiram indelung in fiecare primavara sau toamna, ci si sa le ingrijim ca pe majoritatea plantelor perene.. Se inmultesc prin seminte ori prin separarea tufelor din gradini, toamna sau primavara, dupa trecerea florilor. Le prieste un sol fertil si bine drenat, in care vor inflori abundent in fiecare an. Iarna nu au nevoie de protectie speciala, un strat de frunze presarat deasupra solului, inainte de primul inghet, fiind mai mult decat suficient.
  • Majoritatea speciilor infloresc incepand cu luna martie si pana in mai, iar la mijlocul verii plantele intra in repaus, partea aeriana uscandu-se treptat si disparand in final cu totul.

  • In afara functiei decorative, primulele sunt folosite si ca plante medicinale, uleiul de primula fiind folosit la prevenirea si tratarea afectiunilor cardiovasculare. Din Primula officinalis se obtin anumite substante ca: primulozida, primveraza, anumiti flavonoizi, tanoizi si vitamina C. Acestea ajuta la tratarea afectiunilor renale si biliare, a bronsitelor sau a unor boli gastrointestinale.

Oferiti primule in dar, ele simbolizeaza tineretea si iubirea inflacarata!

Inspiratie:

http://avgardening.com/2012/03/10/primula/

http://gradina.acasa.ro/plante-de-gradina-113/cum-sa-ingrijesti-primula-13735.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Primula

http://www.gradinamea.ro/Primulele__flori_gingase_si_colorate_in_case_si_gradini_6783_539_1.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *