Magnolia- o floare nobila

De la inocenta si puritate la forta vietii! Intalnim in aceste zile de primavara arbori infloriti de magnolie care ne incanta privirea si ne inveselesc cu frumusetea uimitoare a culorilor si a maretiei. Dar ce stim despre magnolii? Specialistii de la Flora Mixt va ofera informatii valoroase! Imagine Stiati ca:

  • Numele magnoliei vine de la botanistul francez Pierre Magnol?

 

  • Arheologii au gasit specii fosilizate de Magnolia acuminata vechi de peste 20 de milioane de ani?

 

  • In anumite regiuni din Japonia, frunzele de Magnolia obovata sunt folosite ca vase pentru gatit?

 

  • Scoarta de magnolie reduce alergiile?

 

  • Asociata cu feminitatea , nobletea si perseverenta, in China, magnolia este simbolul femeilor frumoase? Persoanele care iubesc magnoliile sunt altruiste, devotate, saritoare, sensibile, tenace si perspicace?

 

  • In Romania, magnolia a fost introdusa in cultura in 1880?

Imagine Descriere  

  • Magnolia apartine familiei Magnoliaceae si este un arbore cu o coroana abundenta si inaltimi pana la 9-10m. Are frunze ovale, lucioase de culoare verde-inchis. Florile mari , hermafrodite,au diverse culori: alb, galben-verzui, roz, purpuriu, albastru. Fructul magnoliei este compus si are forma unui con.

 

  • Genul Magnolia

    este originar din Asia, America de Nord si America Centrala cuprinzand aproximativ 77 de specii de arbori sau arbusti dintre care amintim: stellata, liliiflora, kobus, champaca, acuminata, grandiflora, denudata, obovata, tripetala, virginiana, soulangiana.( cea mai cultivate specie de magnolie)

  Cultivare si ingrijire  

  • Magnolia este o planta nepretentioasa care se inmulteste in doua moduri: prin seminte sau tesut vegetal.( butasi sau lastari noi). Se planteaza primavara devreme (martie-aprilie), in locuri insorite la diferite distante in functie de specie( arbust sau arbore) de circa 2-6 metri. Se poate planta si toamna, dar este mai indicat primavara!

 

  • Fiind originara din tinuturi calde, magnolia are nevoie de un climat mai bland, cu ierni mai putin geroase. Pamantul in care se planteaza trebuie sa fie usor drenabil, lutos, bogat in materii organice. La noi se gasesc pentru plantare in magazine , arbusti in varsta de 2 ani sau mai mult. O atentie deosebita se va acorda saparii gropii care trebuie sa fie destul de mare incat sa cuprinda radacinile. Pe fundul gropii se aseaza un strat de pietris care va impiedica stagnarea apei. Dupa plantare este indicat sa acoperiti cu un strat circa 8cm de talas sau frunze uscate, menit sa asigure umiditatea. Se va avea grija sa nu ranim radacinile la udare sau atunci cand umblam la plantele din jur.

 

  • Magnolia este o specie rezistenta la boli si daunatori, neridicand probleme de tratamente fitosanitare. Singurele lucrari sunt: taierea si intretinerea coroanei, intretinerea solului prin fertilizare cu ingrasaminte si microelemente, distrugerea buruienilor si udarea repetata in conditii de seceta.

 

  • Magnoliile sunt plante ornamentale intalnite in parcuri si gradini. Ramurile unor specii se folosesc si in aranjamentele florale.

Imagine Imagine V-ati gandit sa va achizitionati o magnolie pentru eleganta gradinii dumneavoastra? Inspiratie: http://ro.wikipedia.org/wiki/Magnolia http://www.gandul.info/magazin/magnolia-o-floare-nobila-la-indemana-oricui-2513649 http://www.gradina.ro/magnolia.html http://gradina.acasa.ro/plante-de-gradina-113/magnolia-15157.html   Autor Cristina Popescu – blogger si promoter la Flora Mixt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *